fredag 2 september 2016

V.34 -35

Hej igen alla föräldrar!

Vi ber om ursäkt för att vi inte skrev något på bloggen förra veckan men vi hade strul med datorerna.

Nu har vi kommit in i våra rutiner och barnen börjar kunna varandras namn.
Vi har fått en ny pojke i vår klass som heter Maksen. Vi hälsar honom välkommen.

Barnen har fått en ny bok som heter boken om mig. I den kommer barnen att arbeta utifrån olika frågeställningar som handlar om dem. T.ex: Hur kändes det första dagen du kom hit i förskoleklassen och vad vill du lära dig här hos oss.

Vi har arbetat med våra regler; Komma i tid, Delta, Lyssna och Vara en fin kompis. Vi har pratat om vad dessa begrepp står för så barnen förstår dem.
Vi arbetade lite extra med att vara en fin kompis genom att göra ett kompishjärta av våra tryckta händer. Därefter fick barnen tillsammans tänka efter varför det är bra att ha kompisar. 
På bildlektionen arbetade vi utifrån en saga; Sagan om den lilla farbrorn av Barbro Lindgren. Efter sagan fick alla barnen med hjälp av sin fantasi rita en kompis till farbrorn. Det blev allt ifrån en fågel till en snögubbe.


Den här veckan har vi börjat arbeta med rim på svensklektionerna.
mattelektionen pratade vi om siffror, att en siffra är en symbol för ett antal. Vi arbetade med siffrorna 1-6 i ett mattehäfte.

Vi har också börjat med att arbeta med värdegrunden. Vi har ett material som heter Stegvis, där arbetar vi med bilder som vi sedan diskuterar med barnen. Vi pratar om t.ex hur vi är mot varandra och vilka känslor man kan ha inför olika saker. Detta kommer vi att jobba med en gång i veckan i halvklass under hela förskoleåret.
På torsdagen när vi hade utepass var vi på promenad och pratade om hösten och tittade på hösttecken. Vi tittade också på äppelträd. Alla barn fick plocka ett äpple med sig hem till skolan. Vi avslutade promenaden med en stunds lek på en lekplats.På fredagen när vi hade bildlektion så fick barnen gipsa in äpplet som de plockat, när det sedan torkat ska vi måla det. Några barn fick rita av äppleträdet som vi hade fotograferat och några barn fick måla ett äpple som vi sedan delade. Vi pratade om begreppen helt och halvt. Barnen fick också berätta vad de visste om äpplet, vad äpplets delar heter osv.

Nästa vecka börjar vi med gymnastiken, barnen är då indelade i röd och blå grupp som har gymnastik på olika dagar.

Blå grupp som har gymnastik på onsdagar är:
Abyan
Arvid
Danish
Ezgi
Isabella
John
Lucas
Nicholas
Nikan
Nikolina
Nujin
Omar
Thilde

Röd grupp som har gymnastik på torsdagar är:
Alexander
Arne
Aurora
Benjamin
Denis
Efe
Emina
Ege
Ismail
Josef
Maksen
Rebecka
Shreya

Trevlig Helg!
Marianne och Gisela