fredag 11 november 2016

v.45


Hej föräldrar!
Ännu en vecka har gått.Vi har hunnit med massor av saker.

Svenska
Veckans svenska handlade om sammansatta ord.Om man tar ordet häst+ ordet sko ,får man ordet hästsko. Vi försökte komma på så många ord som man kunde sätta ihop med ordet snö- .Barnen tyckte det var roligt och var jätteduktiga och  kom på många sammansatta ord.

På en annan svensklektion arbetade vi med ord som gör en glad när en kompis säger dem och ord som gör en ledsen.Vi samlade orden i två språkpåsar som vi har på väggen i vårt klassrum.Vi pratade att det är viktigt att man tänker på vad man använder för ord till varandra. Matematik

På matematiklektionen var barnen formdetektiver.Barnen delades upp i tre grupper och fick varsitt område att leta efter de fyra formerna: kvadrat, rektangel,cirkel och triangel. De fick leta efter formerna på skolgården, i korridoren och i våra klassrum. Nu fick de prova på att arbeta i grupp och att samarbeta. Just att samarbeta är inte så lätt så det är viktigt att man börjar i tid. Fråga barnen vilken grupp de arbetade i.

Värdegrundsarbete

Vi pratade om ordet avundsjuka. Barnen fick berätta om de hade känt avundsjuka någon gång,hur det kändes i kroppen.Vi läste också en bok om en flicka som berättade om när hon hade känt sig avundsjuk och hur hon tänkte istället.......

ASL

Förra veckan såg vi en teater som handlade om sagor. Denna veckan fick barnen prova på att skriva en egen saga.Temat var en spöksaga.För att få lite inspiration började vi lektionen med en spöket Laban film. Det blev många fina och läskiga spöksagor som barnen ska få läsa upp för varandra.På fredagen var vi på studiebesök på Malmö Museum.
Vi började med ett besök på tekniska muséet, där vi tittade på muskel och motorer; ånglok, spårvagnar, ubåten m.m.
Barnen tyckte att det var jättespännande att gå in i ubåten.

Här får barnen se hur mycket energi som behövs i ett hus.
Man ska försöka cykla så mycket att alla lamporna tänds i huset.
Efter det var det dags att gå på akvariet- på naturhistoriska avdelningen.
Där hade vi bokat en guidad visning av en museipedagog som hette Ulf.
Ulf berättade mycket om fiskarna, både sådana som finns i sötvatten och saltvatten. Några av fiskarna finns i våra vatten här i Öresund och andra finns i varmare länder.
Barnen tyckte det var spännande och roligt.

Inne i glasbubblan i akvariet.
Torskar finns det gott om i Öresund!

Fiskar från andra länder har vackrare, klarare färger.Här sitter alla barnen på en låtsasorm medan Ulf berättade om giftormarna.
 Vi avslutade sedan besöket med att fotografera barnen i hajgapet.


Efter detta gick vi till ett rum på slottet och åt vår medhavda fika/lunch.
Varm choklad, ostsmörgåsar och en liten dricka.


Vi önskar er en riktigt trevlig helg!
Marianne och Gisela