fredag 10 november 2017

v.45

Hej igen!
Nu är arbetet igång igen efter ett avkopplande höstlov.


Vi började veckan med en trevlig stund där vi pratade lite om höstlovet och om Halloween. Barnen har blivit duktiga och modiga att prata och berätta för sina kompisar, en bra träning i muntligt framträdande.
Svenska;
Denna vecka har vi fått 2 nya bokstäver, B och O. Barnen fick komma på olika ord som börjar på dessa bokstäver. Därefter placerade vi B bland konsonanter och O bland vokaler, de två alfabetsfamiljerna. Några barn fick tillsammans skapa B och O med hjälp av sina kroppar, det var klurigt och det var svårt att forma kroppen. De var helt enkelt stela som pinnar ;)  Men till sist gick det :)
Barnen håller på att göra en egen bokstavsbok. Varje gång som vi pratar om bokstäverna arbetar de med ett arbetsblad som tillhör respektive bokstav. Vi tränar mycket på alfabetet på olika sätt.Barnen och vi vuxna i förskoleklasserna är superglada över att vi äntligen har fått Ipads. Där finns olika program som bland annat tränar bokstäverna.
Vi har även denna vecka arbetat vidare med sammansatta ord. De börjar bli riktigt duktiga.
Matematik;
I matematikens värld har det handlat mycket om addition. Nu har vi presenterat ett nytt räknesätt, subtraktion. Vi gör olika räknesagor med de två räknesätten tillsammans. Barnen får sätta ord på sitt tänk.
ASL;
Barnen fick göra ordlistor på B och O. Arbetsgången ser likadan ut varje gång vi har ASL, att rita bilder till sina ord och därefter sätta in sin text och bild i sin ASL-bok.


Vi ser en tydlig utveckling när det både handlar om samarbete och hur bokstäverna låter. De börjar bli mer och mer säkra på vilket ljud som tillhör vilken bokstav. Det är verkligen en lycka att få vara med i det ögonblick när barnen inser att de känner igen ljuden och bokstäverna. Man ser glädjen och stoltheten i deras ögon :)


De andra stationernas fokus var att träna bokstäverna. Både genom Ipads och bokstavsspel.
I onsdags var vi på teater och såg pjäsen;" Jag sa ju förlåt". Det handlade om 3 artister som brukade göra en teaterföreställning tillsammans. Men idag var en sjuk därmed blev de bara 2 som skulle fixa föreställningen tillsammans. Pjäsen handlade om hur man samarbetar och hjälps åt, hur man ska vara mot varandra. Fråga barnen och låt dem berätta handlingen för er.
I fredags arbetade vi vidare med pjäsen och barnen kom med många bra tankar om samarbete och kompisskap. Vi pratade extra mycket om ordet FÖRLÅT. Man ska inte bara säga förlåt och tro att allt är bra utan man ska verkligen mena det man säger.Nu har vi verkligen fått flera dagar med regn och rusk. Vi vill att barnen har överdrags-byxor som de kan ha när de är ute. Detta gäller även om de har jeans etc. Barnen trivs inte alltid att ha regn-byxor.
Men hjälp gärna till att sortera vid era barns platser, både i lådan och krokarna. En del har överdrivet mycket. Det blir väldigt trångt :(


På tisdag den 14/11 åker vi till Bokskogen. Vi börjar och slutar skoldagen som vanligt.
Kläder efter väder!!!
Glöm inte att packa med en matig matsäck för de som ska fixa maten själv. Inget godis eller läsk. Men det är okej med någon Mer och några kex. :)
Vi påminner att det är studiedag den 24/11 och då är förskoleklassen stängd och fritids öppet för de barn som har anmält sig.


OBS! Vi har stängt helt på skolan och fritids den 8/1 2018. Vi fick reda på i tisdags att alla ska på utbildning, vilket innebär att allt är stängt. Tänk på att ni som har kryssat i på jullovslappen att barnen ska vara på fritids denna dag måste fixa egen omsorg.
Fråga oss gärna om något oklart.


GLÖM INTE FRUKT! Vi har fruktstund varje dag.


Ha en härlig helg!
Gisela & Pernilla