fredag 6 april 2018

v.14

Hej igen!


Vilket underbart väder vi börjar få. Barnen är såååå lyckliga över att de inte behöver ta på sina överdragsbyxor. Härligt att se deras glädje ;)

På samlingen fick barnen berätta för varandra 2 saker som de hade gjort under påsk-ledigheten. Därefter skrev de och ritade i sin jag-bok. Vi pratar mycket om vad en mening är, att man ska börja meningen med stor bokstav och avsluta meningen med en punkt.


Veckans bokstäver den här veckan är R och Y. Därmed har vi denna veckan startat upp ett litet tema som handlar om yrken. Vi började med att barnen  fick fundera på vad ett yrke är och varför vi måste arbeta. Barnen kom med många tankar och funderingar; för att det är roligt, så att man kan köpa mat, så att man kan få hjälp och för att man ska kunna bli rik. Vi diskuterade att det finns många yrken och att vi möter yrken överallt i vårt samhälle. Det finns cirka 9000 olika yrken här i Sverige och vi kom på ungefär 30 yrken tillsammans.


På ASL-passen arbetade barnen parvis och tillsammans skrev de en lista över olika yrken. Därefter valde de ut 2 yrken som de skulle skriva en mening om som berättar vad yrket innebär. Barnen börjar bli duktiga på att sätta ihop ljud och bokstav. Många har kommit långt i sin förmåga att ljuda och då veta vilken bokstav det är, en del kan till och med skriva helt själva. Superhärligt att se :)
Det märks att några har tränat hemma, bra! Fortsätt med det :) (Koppla ihop ljud och bokstav samt veta hur de ser ut och vad bokstäverna heter)


 Barnens underbara texter.


Titta på stavningen på sjukhus (7ukhus)
Otroligt smart ;)

Under torsdagen var vi bjudna på en liten föreställning här på skolan som hette "Tyst i klassen". Den handlade om hur skolan var för 100 år sedan, att man fick ställa sig i skamvrån om man inte hade varit snäll eller gjort läxan, man kunde få kvarsittning, att det var tillåtet att slå barn och att de sjöng morgonpsalmer. Det var våra 2.or här på skolan som spelade upp den för oss. Den var helt fantastisk bra och de var så duktiga.  


Vi gjorde ett Venn-diagram tillsammans
Vi jämförde olikheter och likheter med skolan nu och då.
Nästa vecka ska vi på en annan föreställning. På onsdag den 11/4 ska vi på teater på Expressteatern. Föreställningen som vi ska se heter Pladask. Vi blir hämtade av buss klockan 8.30 och vi är tillbaka på skolan ca. 10.15 :) Skolan börjar som vanligt, klockan 8.10. Det blir alltså ingen idrott för den blåa gruppen den här dagen.


Vi har börjat arbeta med ett nytt arbetsmaterial som heter Uppdrag språk och matematik. Barnen har genom en berättelse fått möta materialets huvudpersoner, Jätten Jalle och Älvan Tindra som bor tillsammans långt inne i den stora skogen. Jalle och Tindra känner sig ensamma och bjuder in till ett Dunderkalas. De bjuder in 11 gäster. Till varje högläsningskapitel ingår 4 stycken uppdrag som barnen får genom ett brev från Jalle och Tindra.Uppdraget denna veckan var att skapa sina inre bilder i sitt huvud över hur de olika gästerna såg ut. Varje gäst beskrevs i sagan som vi hade lyssnat till. Därefter skulle barnen samarbeta i par och rita hur de trodde att gästerna såg ut. Den här gången fick barnen själv välja vem de skulle arbeta med. En nyttig träning, att kunna samarbeta med sin kompis :) Deras bilder blev jättefina och de tyckte det var roligt att få fantisera om hur gästerna såg ut.

Vi kommer snart börja med våra samtal. Vi kommer sätta upp förslag på tider vid vårt klassrum.


OBS!!Återigen, vår tunna med kvarglömda kläder håller på att svämma över. Var snäll och titta om där är något ni saknar!!

Ha en solig helg!
Pernilla & Gisela